Anayasa Mahkemesi (AYM), 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda kutlanmasının engellenmesini “hak ihlali” saydı.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK), 2014 ve 2015 yıllarında 1 Mayıs kutlamalarının Taksim’de yapılmasının engellenmesini Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.
2016 yılında AYM’ye yaptığı başvuruda, yürüyüşün engellenmesi, kolluk görevlilerinin orantısız güç kullanması ve soruşturmanın etkili olmaması nedeniyle toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ile kötü muamele yasağının ihlal edildiğini belirtti.
Başvuruyu 7 yıl sonra karara bağlayan AYM, 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının Taksim’de yapılmasının engellenmesinin hak ihlali olduğuna hükmetti.
1 Mayıs’ta Taksim’de “Anayasa’nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının engellendiğine” hükmeden AYM, benzer hak ihlallerinin önlenmesi amacıyla İstanbul Valiliği, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına kararın gönderilmesini istedi.
Başvuruculara 18 bin lira tazminat ödenmesini kararlaştıran AYM, “kötü muamele yasağının ihlal edildiğine” ilişkin iddiayı ise dayanaktan yoksun buldu.
Ayrıntılar gelecek…