Cilt kuruluğu deyip geçmeyin!

Cilt Kuruluğu ve Kaşıntı Böbrek Hastalığının Habercisi Olabilir!

İSTANBUL (İGFA) – Sağlık konuları önemli olsa da bazen belirtilere gereken dikkat gösterilmezse ciddi problemlerle karşılaşılabilir. Çünkü cilt kuruluğu ve kaşıntı gibi görünen basit belirtiler aslında böbrek hastalıklarının habercisi olabilir.

Ciltteki kuruluk ve kaşıntı sadece dış etkenlerden değil, aynı zamanda böbrek hastalıklarından da kaynaklanabilir. Kronik böbrek hastalığı, vücuttaki toksik maddelerin birikmesine sebep olarak cildin kurumasına neden olabilir. Eğer bu kuruluk sürekli bir hal alıyorsa, sadece mevsimsel etkiler ya da beslenme faktörleri değil, böbrek sağlığınızı da değerlendirmeniz önemlidir.

TBV Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aydın Türkmen, böbrek hastalıklarında kuruluk ve kaşıntının sıkça görülen belirtilerden olduğunu belirtiyor ve hastaların yaklaşık üçte birinde bu durumun yaşandığına dikkat çekiyor.

“Yılda Bir Kontrol Şart”

Böbrek hastalıklarının belirtilerinin erken dönemde ortaya çıkmadığını vurgulayan TBV Başkanı Timur Erk, ciltteki kuruluğun basit bir problem gibi görünse de aslında vücudun uyarı sinyali olabileceğini söylüyor. Erken teşhis, böbrek hastalıklarının ilerlemesini durdurabilir ve genel sağlığınızı koruyabilir. Bu nedenle, yılda bir kez kan testleri ve doktor kontrolleri yapmak böbrek sağlığınızı korumanın en etkili yollarından biridir.

“Yetersiz Su, Aşırı Tuz ve İşlenmiş Gıda Cildinizi Kurutabilir”

TBV Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın, beslenme alışkanlıklarının cilt sağlığını direkt olarak etkilediğini belirtiyor. Yetersiz su alımı, aşırı tuz ve işlenmiş gıdalar cildin nem dengesini bozabilir. A, C, E vitaminleri ve omega-3 yağ asitlerinden yoksun bir diyet cildin elastikiyetini kaybetmesine ve kurumasına neden olabilir. Bu sebeple beslenme düzeninizi gözden geçirerek cilt sağlığınıza önem vermelisiniz.

“Böbrek Nakli, İleri Evre Böbrek Hastalığı ile İlişkili Kaşıntının Çözümü Olabilir”

Prof. Dr. Aydın Türkmen, böbrek hastalarında kaşıntının sebepleri arasında kalsiyum ve fosfor metabolizmasındaki bozukluk, paratroid hormonunun yüksekliği, kuru cilt ve azalan terleme gibi faktörlerin olduğunu belirtiyor. Ayrıca diyabet ve karaciğer hastalıklarının varsa kaşıntı şikayetlerine sebep olabileceğini ekliyor.

Related Posts

Her 10 kadından 1’i risk altında: Endometriozise dikkat!

Her 10 kadından 1’ini etkileyen endometriozis, şiddetli adet ağrıları ve kısırlık gibi sorunlara yol açabiliyor. Uzmanlar, bu belirtilerin göz ardı edilmemesi ve erken müdahale için doktora başvurulması gerektiği konusunda uyarıyor.

Sağlığınız tehlikede olabilir: Klima kullanırken bunlara dikkat!

Uzmanlar, sıcak havalarda konforlu olabilmek ve verimli çalışabilmek için kullanılan klimaların aynı zamanda insan sağlığı açısından ciddi sorunlara da yol açabildiğini belirtti.

Alzheimer hastalığının ilk belirtisi tatilde ortaya çıkıyor

Tatil genellikle dinlenme, eğlenme ve yenilenme ile ilişkilendirilir. Ancak uzmanlara göre, özellikle Alzheimer ve demansın erken belirtileri tatil dönemlerinde kendini gösterebilir.

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır? 

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır?  Sezaryen doğum, normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda, bebek ve anne sağlığı açısından gerekli bir yöntem olarak tercih edilir.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Unutkanlık nerede hastalığa dönüşür?

Unutkanlık yaşlanmanın parçası olabilir ama demans, bir beyin hastalığıdır. Zihin çözülmeye başladığında ilk işaret, her zaman hafıza değildir. Türkiye’de her 10 yaşlıdan 1’i demanslı. Ancak çoğu hâlâ “yaşlılık bunaması” sanılıyor. Oysa tedavi edilebilir türleri bile var…