Ehliyetini kaptıran yanacak: Cezalar değişecek

AK Parti, Trafik Cezalarında Yapılacak Değişiklikler İçin Harekete Geçti

AK Parti, Karayolları Trafik Kanunu’nda önemli değişiklikler yapmak için düğmeye bastı. 200 maddeden oluşan mevcut kanunun 32 maddesi üzerinde yoğunlaşan düzenleme çalışmaları kapsamında, trafik ihlallerine yönelik cezalarda büyük artışlar planlanıyor. İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı raporlar ve etki analizleri doğrultusunda son iki yılın trafik kaza verileri detaylı şekilde incelendi.

CEZALARDA YÜZDE 100’Ü AŞAN ARTIŞ MASADA

Yeni Şafak’ın elde ettiği bilgilere göre, Yeni yasa teklifinde trafik cezalarının daha caydırıcı hale getirilmesi amaçlanıyor. Edinilen bilgilere göre, hız limitini sürekli aşanlar, kırmızı ışıkta geçmeyi alışkanlık haline getirenler ve alkollü araç kullanan sürücüler için ceza miktarları iki katına kadar artırılacak.

  • Kırmızı ışık ihlalinde yeni cezalar şöyle olacak:
  • 1 yıl içinde 3 kez ihlal yapan sürücünün ehliyetine 3 ay el konulacak.
  • Aynı yıl içinde ikinci kez 3 ihlal yapan sürücüye 135 gün ceza verilecek.
  • Üçüncü kez 3 ihlal yapan sürücü ise 180 gün ehliyetsiz kalacak.

HIZ TUTKUNLARINA AĞIR YAPTIRIMLAR

Sürücülerin hız kurallarına daha sıkı uyması için yeni cezalar yolda. Özellikle hız sınırını yüzde 30’dan fazla ve 5 kez aşan sürücüler için ehliyete el koyma süresi ciddi şekilde artırılacak.

Yeni düzenlemeyle birlikte bu ihlalin cezası 1 yıldan 3 yıla kadar çıkarılabilecek.

ALKOLLÜ VE UYUŞTURUCU ETKİSİ ALTINDA ARAÇ KULLANIMINA SERT ÖNLEMLER

Trafikte en tehlikeli ihlallerden biri olan alkollü ve uyuşturucu etkisi altındayken araç kullanımı için de cezalar katlanıyor. Mevcut uygulamada 0.50 promilin üzerinde alkol tespit edilen sürücülerin ehliyetine 6 ay el konulurken, bu sürenin 1 yıla çıkarılması planlanıyor.

Ayrıca, üst sınırı 5 yıl olan ehliyete el koyma cezasının 10 yıla kadar artırılması da gündeme geldi. Uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisinde olduğu belirlenen sürücüler içinse ehliyete el koyma süresi 10 yıla kadar çıkarılabilecek.

65 YAŞ ÜSTÜNE HER YIL ZORUNLU TEST

Yeni düzenlemede yaşlı sürücüler için de önemli yenilikler bulunuyor. 65 yaş üstü vatandaşlar için her yıl fiziksel ve psikolojik yeterlilik testlerine girme zorunluluğu getirilmesi gündemde. Testleri geçemeyen sürücüler trafikten ömür boyu men edilebilecek.

Yapılacak yeni düzenlemelerle birlikte amaç, trafik kurallarına uyumu artırmak ve kazaları en aza indirmek. Hem sürücülerin hem de yayaların güvenliği için getirilecek bu katı kurallar, trafikte daha dikkatli bir davranış kültürü oluşturmayı hedefliyor. Yasa teklifinin önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması bekleniyor.

Related Posts

Ünlü perakende zinciri iflasın eşiğinde

Ünlü perakende zinciri Talipsan ve bağlı iki şirketi finansal darboğaz nedeniyle konkordato sürecine girdi. Ayakkabı, çanta ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren şirketlere üç aylık iflas koruma verildi.

Son dakika|Sigaraya zam geldi!

Temmuz ayında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarının artırılmasının ardından sigara gruplarında fiyat artışları arka arkaya gelmeye devam ediyor. Son olarak, Imperial Tobacco grubuna ait markalara da zam geldi. EN PAHALI ÜRÜN 91 TL’YE YÜKSELDİ Yeni …

Borsa İstanbul haftaya düşüşle başladı, bankacılık hisselerinde sert düşüş

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yeni haftaya düşüşle başladı. Geçtiğimiz Cuma günü %0,46 değer kazanan BIST 100, haftayı 10.275,75 puandan kapatmıştı. Ancak yeni haftada küresel piyasalardaki belirsizlikler ve yatırımcı temkinliliği satışların …

Trump tarih verdi: Ticaret savaşı sona mı eriyor?

ABD Başkanı Donald Trump, 9 Temmuz’a kadar birçok ülkeyle tarifeler konusunda anlaşmış olacaklarını belirtti.

Borsada haftanın en çok kazandıran ve kaybettiren hisseleri belli oldu

Borsada haftanın en çok kazandıran ve kaybettiren hisseleri belli oldu

Sigaraya 5 TL zam geldi: En düşük ve en pahalı sigara ne kadar?

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sosyal medya hesabından sigaraya 5 TL zam yapıldığını açıkladı. Dündar, paylaşımında JTI sigara grubuna ilk zammın yapıldığını duyurdu.