Karadeniz’de gazı 2 katına çıkaracak! İstanbul’un fethinin yıldönümünde Boğaz’dan geçti

İstanbul Boğazı’ndan Geçen Türkiye’nin İlk Yüzer Doğalgaz Üretim Platformu Osman Gazi

Türkiye’nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformu (FPU) Osman Gazi, dün İstanbul’un fethinin yıl dönümünde İstanbul Boğazı’ndan geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya Gaz Sahası’nda doğal gaz üretimini 2 katına çıkaracak platformu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın da katıldığı törenle Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nden el sallayarak uğurladı.

Osman Gazi’nin 1 Haziran’da Filyos Limanı’na yanaşması planlanıyor. Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda doğal gaz üretimini 2 katına çıkaracak platform, buradaki 20 yıllık görevine 1 yıl sonra başlayacak. Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu, 26 Eylül 2024’te Çanakkale’de bulunan bir tersanede yenileme faaliyetleri kapsamında kuru havuza alınmıştı. Tersanedeki faaliyetler 27 Mayıs’ta tamamlanıp kuru havuzdan çıkan platform, 29 Mayıs’ta İstanbul’un fethinin yıl dönümünde Boğaz’dan geçti.

Karadeniz Sakarya Gaz Sahası’ndan halihazırda 12 kuyudan 9.5 milyon metreküp günlük gaz üretiliyor. 2026’nın ortasında görev yapmaya başlayacak olan yüzer üretim platformu ile bu üretim miktarı günlük 20 milyon metreküpe çıkacak. Böylece Türkiye’deki yaklaşık 8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacı Karadeniz’den karşılanmış olacak. Platform, belirlenen lokasyonda 20 yıl boyunca görev yapacak.

Öne Çıkan Özellikler

  • Osman Gazi, Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda doğal gaz üretimini 2 katına çıkaracak.
  • Karadeniz’deki 20 yıllık görevi için 1 yıl sonra görev yerine ulaşacak.
  • Platformun maksimum doğal gaz işleme kapasitesi 10.5 milyon metreküp.
  • Maksimum gaz transfer kapasitesi ise 10 milyon metreküp.
  • Toplam 298.5 metre uzunluğa, 56 metre genişliğe ve 29.5 metre derinliğe sahip.
  • Platformdan karaya ana gaz iletim hattı uzunluğu 161 kilometre olacak.
  • Platformda işlenen doğal gaz bu hat üzerinden karaya ulaştırılarak kullanıma hazır halde ulusal şebekeye verilecek.

Related Posts

KAİSDER’de bayrak değişimi

Kadın İşveren ve Sanayiciler Derneği (KAİSDER)’in 5’inci Genel Kurulu gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Mehlika gider seçildi. Mehlika Gider, “Nitelikli kadın girişimci sayısını artırmak ve bizi her sektörde başarıya ulaşmaktan alıkoyan …

Kurultay davası sonrası yükselişe geçmişti: Borsa 19 Mart’tan sonra ilk kez bu seviyeyi gördü

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün CHP’nin Kurultay davası ile yükselmeye başladı. Dava başladığında dolar, euro, altın düşerken BIST 100 endeksi yükselmeye başladı. Davanın duruşması sonlanıp erteleme kararı çıknca da yükseliş hız kazandı …

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Çiftçiye 135 milyar TL’lik dev ödeme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ziraat Bankası 4. Tarım Ekosistemi Buluşması’nda, “Nisan ayında son 30 yılın en düşük sıcaklıkları kaydedildi. Kimi yerlerde eksi 17’yi gören sıcaklık düşüşleriyle karşılaştık. Zirai don olayından 34 ilimiz büyük …

Küresel piyasalar ve yurtiçinde kritik süreç: Veriler bu hafta açıklanacak…

Haftanın son işlem gününde ABD piyasalarında tüm zamanların en yüksek seviyelerini gören Nasdaq endeksi geçen yıl aralık ayındaki, S&P 500 endeksi de bu yıl şubat ayındaki kapanış rekorlarını tazeledi.

Almanya Türkiye’yi yine kıskandı: Kiralara 2029’a kadar zam yok!

Almanya’da Federal Meclis (Bundestag), artan faizlerle konut satın alınabilirliği krizi ve ülkenin en büyük şehirlerindeki hızla artan kiralar karşısında “Kira Kontrol Yasasının” (Mietpreisbremse) uzatılmasını onayladı.