Malulen emekli nasıl olunur? Kimler erken emekli olabilir? 2025 SGK malulen emeklilik şartları neler?

SGK malulen emeklilik için gerekli şartlar duyuruldu. Bu açıklamanın ardından malulen emeklilik ve erken emeklilik konularına olan ilgi arttı. Ancak, Malulen emeklilik nasıl alınır? Kimler erken emekli olabilir? 2025 yılına dair SGK malulen emeklilik kriterleri nelerdir?

MALULEN EMEKLİLİK HAKKINDA KİMLER YARARLANABİLİR?

SGK mevzuatına göre, malulen emekli olabilmek için çalışma kapasitesinin en az %60’ını kaybetmiş olmak gerekmektedir. Ayrıca en az 10 yıl sigortalılık süresi ve 1.800 gün prim ödeme koşulu aranmaktadır. Fakat, başkalarının bakımına muhtaç olanlar için sigortalılık süresi şartı aranmamaktadır.

Malulen emeklilik için kabul edilen hastalıklar şunlardır:

  • Psikiyatrik hastalıklar
  • Nörolojik rahatsızlıklar
  • Üriner sistem hastalıkları
  • Göz hastalıkları
  • Kardiyolojik hastalıklar
  • Gastroenterolojik rahatsızlıklar
  • Solunum yolu hastalıkları

MALULEN EMEKLİLİK BAŞVURULARI NEREYE YAPILACAK?

Malulen emeklilik başvuruları, sigortalıların bağlı olduğu SGK müdürlüklerine yapılmalıdır. Başvuru sürecinde, sağlık kurulu raporu gerekmektedir. SGK yetkilendirdiği hastanelerden alınan bu raporlar, yapılan incelemenin ardından uygun bulunan kişilere malulen emeklilik hakkı sağlar. Başvuru süreci hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler SGK müdürlüklerine başvurabilir veya e-Devlet platformunu kullanabilir.

MALULEN EMEKLİLİK İÇİN GEREKEN BELGELER

Malulen emeklilik başvurusu yapmadan önce gerekli belgelerin eksiksiz şekilde hazırlanması önemlidir. Sürecin sorunsuz ilerlemesi için şu adımlar izlenmelidir:

Sağlık raporu alınmalıdır: SGK tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden yüzde 60 ve üzeri malullük oranı içeren heyet raporu alınmalıdır.

SGK’ya başvuru yapılmalıdır: Raporla birlikte emeklilik başvurusu için il veya ilçe SGK müdürlüklerine başvurulmalıdır.

Ek belgeler tamamlanmalıdır: Kimlik fotokopisi, hizmet dökümü, prim ödeme belgeleri gibi evraklar başvuru dosyasına eklenmelidir.

Related Posts

KAİSDER’de bayrak değişimi

Kadın İşveren ve Sanayiciler Derneği (KAİSDER)’in 5’inci Genel Kurulu gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Mehlika gider seçildi. Mehlika Gider, “Nitelikli kadın girişimci sayısını artırmak ve bizi her sektörde başarıya ulaşmaktan alıkoyan …

Kurultay davası sonrası yükselişe geçmişti: Borsa 19 Mart’tan sonra ilk kez bu seviyeyi gördü

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün CHP’nin Kurultay davası ile yükselmeye başladı. Dava başladığında dolar, euro, altın düşerken BIST 100 endeksi yükselmeye başladı. Davanın duruşması sonlanıp erteleme kararı çıknca da yükseliş hız kazandı …

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Çiftçiye 135 milyar TL’lik dev ödeme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ziraat Bankası 4. Tarım Ekosistemi Buluşması’nda, “Nisan ayında son 30 yılın en düşük sıcaklıkları kaydedildi. Kimi yerlerde eksi 17’yi gören sıcaklık düşüşleriyle karşılaştık. Zirai don olayından 34 ilimiz büyük …

Küresel piyasalar ve yurtiçinde kritik süreç: Veriler bu hafta açıklanacak…

Haftanın son işlem gününde ABD piyasalarında tüm zamanların en yüksek seviyelerini gören Nasdaq endeksi geçen yıl aralık ayındaki, S&P 500 endeksi de bu yıl şubat ayındaki kapanış rekorlarını tazeledi.

Almanya Türkiye’yi yine kıskandı: Kiralara 2029’a kadar zam yok!

Almanya’da Federal Meclis (Bundestag), artan faizlerle konut satın alınabilirliği krizi ve ülkenin en büyük şehirlerindeki hızla artan kiralar karşısında “Kira Kontrol Yasasının” (Mietpreisbremse) uzatılmasını onayladı.