Böbrek nakli sonrası parazit şoku: İki hasta kurtçukla doldu

Böbrek Nakli Sonrası Parazit Şoku Hastaları Kurtçukla Doldurdu

Massachusetts General Hospital’da (MassGen) gerçekleştirilen böbrek nakli operasyonunun ardından, 61 yaşındaki bir hastada endişe verici bir durum ortaya çıktı. Hastanın, nakilden on hafta sonra karşılaştığı bulantı, kusma, aşırı susama, karın ve sırt ağrısı, ateş ve nefes darlığı belirtileri onu acil bir şekilde başka bir hastaneye yönlendirdi. Durumu giderek kötüleşen hasta, solunum yetmezliği ve şok yaşayınca MassGen yoğun bakım birimine sevk edildi. Karın bölgesinde yaşanan morarma ve döküntülerin yanı sıra oksijen seviyesinde de belirgin bir düşüş meydana geldi.

İlgili hastanın bağışıklık sistemini baskılayan ilaçları kullanması, vücudunu enfeksiyonlara karşı savunmasız hale getirmişti. Doktorlar, antibiyotik ve antiviral tedavilere yanıt alamayınca bakteriyel ve viral enfeksiyon olasılığını göz ardı etmedi. Yapılan kan testlerinde eozinofil beyaz kan hücrelerinde yaşanan artış, parazit enfeksiyonu şüphesini kuvvetlendirdi.

Karnında ve Cildinde Yayılan Kurtçuklar

Bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Camille Kotton, daha önceden böbrek nakli sonrası Strongyloides stercoralis adlı parazitin bulaştığı vakalara rastladığını belirtti ve hemen organ bağış merkeziyle iletişime geçti. Yapılan testler sonucunda, hayatını kaybeden bağışçının kanında parazite karşı antikorların bulunduğu ancak hastada nakil öncesi bu antikorların olmadığı ortaya çıktı. Ayrıca hastanın nakil sonrasında antikor geliştirdiği tespit edildi. Vücutta yapılan detaylı incelemeler sonucunda kurtçukların karın, akciğer ve cilt bölgelerine yayıldığı belirlendi.

Son on yıl içerisinde ABD’de gerçekleştirilen binlerce organ nakli operasyonunda bağışçı kaynaklı enfeksiyon vakaları nadir görülse de, her 10 bin nakilden 14’ünde rastlanmaktadır. Ancak Strongyloides enfeksiyonları, tüm parazitik enfeksiyonların %42’sini oluşturmaktadır. Bu sebeple, 2023 yılında Organ Nakli Ağı, bu parazit için bağışçılarda test uygulamasını zorunlu hale getirmiştir.

Massachusetts General Hospital ekibi, hastayı ivermektin adlı güçlü antiparazitik ilaçla, doğrudan deri altına uygulama yöntemiyle tedavi ederek kurtardı. Diğer yandan, bağışçının diğer böbreğini alan 66 yaşındaki başka bir hasta, yorgunluk, beyaz kan hücrelerinde düşüş ve böbrek fonksiyonlarında bozulma gibi belirtiler gösterince hemen tedavi altına alındı.

İki hastanın tedavilerinde hastaneler arası iletişim ve organ bağış merkezinin hızlı müdahalesi büyük önem taşımaktadır. Albany Medical Center tarafından yapılan açıklamada, “Organ nakilleri hayat kurtarır, fakat nadir durumlarda bu tarz koordinasyonun kritik bir role sahip olduğu unutulmamalıdır” denildi. Massachusetts General Hospital ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmış değildir.

 

Related Posts

İş insanı Recep Gençer hayatını kaybetti

Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş’nin (BAĞFAŞ) kurucusu iş insanı Recep Gençer hayatını kaybetti.

Zekai Aksakallı, OYAK Yönetim Kurulu Başkanı olarak atandı

Emekli Korgeneral Zekai Aksakallı, Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) Yönetim Kurulu Başkanlığı’na atandı.

Emine Erdoğan, Papa’yı ziyaret etti

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Vatikan’da Papa 14. Leo ile bir araya geldi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik’ten, Özgür Özel’e ‘cunta yönetimi’ tepkisi: ‘Büyük bir bilinçsizlik sergiliyor’

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, CHP lideri Özgür Özel’in açıklamalarına tepki göstererek “Özel’in, Cumhurbaşkanımıza ve kabinesine ‘cunta yönetimi’ ifadesi kullanması, demokratik siyasete karşı bir noktada durduğunun en açık göstergesidir” dedi.

ABD Ukrayna’ya silahı kesti!

Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’ya başlattığı işgal girişiminin ardından ABD, Kiev yönetimine milyarlarca dolarlık silah ve mühimmat desteği sağladı. Cephe hattında süregelen savaşta Ukrayna ordusunun direncini büyük ölçüde bu yardımlar belirlerken …

Trump: Önümüzdeki hafta Gazze’de ateşkes olacağını düşünüyorum

Trump: Önümüzdeki hafta Gazze’de ateşkes olacağını düşünüyorum