Yaz tatiliniz zehir olmasın! Denizlerin en tehlikeli canlısı… Dakikalar içinde felç geçirebilirsiniz

İnanılmaz Güzel Görünümlerinin Ardında Tehlike Barındıran Deniz Canlıları

Çoğumuzun denizde akla ilk gelen tehlikeli canlılar köpekbalıkları veya zehirli denizanaları olabilir. Ancak denizler, altında son derece tehlikeli canlılara ev sahipliği yapabilirken büyüleyici güzelliklere de sahiptir.

Özellikle ‘Jaws’ gibi filmleri izledikten sonra, plajda rastlanan canlılarla temas etmek denizlerden daha güvenli görünebilir. Ancak zaman zaman kıyıya vuran tehlikeli canlılar da olabilmektedir. Geçtiğimiz ay Tazmanya sahillerinde ortaya çıkan ve ‘felaketin habercisi’ olarak adlandırılan canlılar gibi.

NE OLDUĞUNU BİLMEDEN ELİNE ALDI

Dışarıdan bakıldığında zararsız görünen bir deniz kabuğunun aslında ‘ciddi bir tehlike yaratabileceği’ fikri abartılı gelebilir ancak bu oldukça mümkündür.

Japonya’da yaşayan ve TikTok’ta popüler olan içerik üreticisi Becky Lee, etkileyici bir deniz kabuğu koleksiyonuna sahip. Ancak son paylaşımında yaptığı şeyin ne kadar tehlikeli olduğunun farkında değildi.

Siyah-beyaz desenli, güzel görünen bir kabuğu eline aldığı anları kayda alan Lee, aslında dünyanın en zehirli deniz salyangozunu tuttuğunu sonradan öğrendi.

NEYSE Kİ SOKMADI…

Neyse ki Becky Lee, kısa süre sonra paylaştığı bir başka videoda konik deniz salyangozu tarafından sokulmadığını açıkladı. Bu tehlikeli canlı ‘sigara salyangozu’ olarak da bilinir çünkü zehri o kadar güçlüdür ki etki göstermeden önce ancak bir sigara içecek kadar süreniz olduğu söylenir.

Becky, bu ölümcül deniz canlısıyla karşılaşan ilk kişi değildir ve muhtemelen bu deneyimi hayatı boyunca unutmayacaktır.

O gün salyangozun ‘iyi bir ruh halinde’ olması büyük bir şanstı diyor Becky çünkü bu canlının zehrini karşı bilinen bir panzehir bulunmamaktadır.

Konik Deniz Salyangozu (Cone Snail) hakkında bilinenler oldukça çarpıcıdır. Bu deniz canlısı, doğadaki en zehirli hayvanlardan biri olmasına rağmen etkileyici güzelliğiyle dikkat çeker ve ölümcül olabilir.

KONİK DENİZ SALYANGOZU HAKKINDA BİLİNENLER

Latince adı Conus olan konik deniz salyangozlarının 800’den fazla türü bulunmaktadır. Tropikal ve subtropikal denizlerde, özellikle Hint-Pasifik bölgesinde yaşayan bu canlılar genellikle 2–15 cm arasında değişen boyutlara sahiptir ve parlak renkli, güzel desenli kabuklarıyla dikkat çekerler.

NEDEN TEHLİKELİDİR?

Konik deniz salyangozları, avlarını felç etmek için konotoksin adlı güçlü bir zehir üretirler. Bu toksini, avlarına veya tehdit algıladıkları canlılara tıpkı bir zıpkın gibi fırlattıkları dikenli bir yapı ile enjekte ederler.

Konotoksin, sinir sistemini etkileyerek sinir iletimini durdurabilir ve etkisi çok hızlıdır. Birkaç dakika içinde kas felci, solunum durması ve ölüm gözlenebilir. Bilinen bir panzehiri bulunmamaktadır ve bazı türleri bir insanı tek ısırıkla öldürebilecek kadar zehir üretir. Bilimsel kayıtlara göre bugüne kadar 30’dan fazla insan ölümüne neden olmuştur.

TIBBİ ARAŞTIRMALARDAKİ YERİ

İronik bir şekilde, konotoksinler bugün ağrı kesici olarak test edilmektedir. Morfinden 1000 kat daha etkili, bağımlılık yapmayan doğal ağrı kesiciler geliştirme çalışmalarında kullanılmaktadır.

Konik deniz salyangozu kesinlikle çıplak elle tutulmamalıdır. Kabuk koleksiyoncuları veya dalgıçlar için görünümü aldatıcı olabilir ve ölü görünseler bile zehir iğneleri hala aktif olabilir.

Özetle, konik deniz salyangozu, göz kamaştıran güzelliğinin ardında tek bir ısırıkla tehlikeli bir deniz canlısı olup, bilim insanları için hem tehdit hem de potansiyel bir ilaç kaynağıdır.

Related Posts

‘Can al, yak ama tek kuruş vergi ödeme!’: İzmir’in dağıtımcısı GDZ Elektrik ‘imtiyaz’lı çıktı!

İzmir’deki orman yangınlarında bizzat Vali Süleyman Elban tarafından sorumlu gösterilen GDZ Elektrik’in üç yıldır Kurumlar Vergisi ödemediği ortaya çıktı.

İş insanı Recep Gençer hayatını kaybetti

Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş’nin (BAĞFAŞ) kurucusu iş insanı Recep Gençer hayatını kaybetti.

Böbrek nakli sonrası parazit şoku: İki hasta kurtçukla doldu

ABD’de iki erkek hasta, aynı bağışçıdan aldıkları böbrek nakilleri sonrası parazit kurtçuklarla dolu bir vücutla mücadele etmek zorunda kaldı. New England Journal of Medicine’de yayımlanan vakaya göre, organların geldiği bağışçının Karayipler’de yaşamış olması bu nadir ve tehlikeli enfeksiyonun kaynağı olarak belirlendi.

Zekai Aksakallı, OYAK Yönetim Kurulu Başkanı olarak atandı

Emekli Korgeneral Zekai Aksakallı, Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) Yönetim Kurulu Başkanlığı’na atandı.

Emine Erdoğan, Papa’yı ziyaret etti

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Vatikan’da Papa 14. Leo ile bir araya geldi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik’ten, Özgür Özel’e ‘cunta yönetimi’ tepkisi: ‘Büyük bir bilinçsizlik sergiliyor’

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, CHP lideri Özgür Özel’in açıklamalarına tepki göstererek “Özel’in, Cumhurbaşkanımıza ve kabinesine ‘cunta yönetimi’ ifadesi kullanması, demokratik siyasete karşı bir noktada durduğunun en açık göstergesidir” dedi.