Bir psikopatı göz göze geldiğinizde anlayabilir misiniz? Gerçek tehlike aslında çok farklı bir yerdeymiş

Psikopatlar Hakkında Yanıltıcı Bilgiler: Gerçekler ve Önyargılar

Bir psikopatın gözlerine baktığınızda ne görürsünüz? Aslında çoğu insanın bu soruya verdiği tek bir yanıt vardır: soğuk, duygusuz ve sabit bir bakış. Bir diğer yaygın bilgi ise psikopatların uzun süre göz temasını kesmemesiyle ilişkilidir fakat uzmanlara göre bu varsayımlar, gerçeği tam olarak yansıtmıyor.

Klinik psikolog Claire Law’a göre, sürekli göz teması kurmak sadece psikopatiyle değil DEHB, otizm veya obsesif kompulsif bozukluk (OKB) gibi çeşitli nörolojik ve psikiyatrik durumlarla da ilişkili olabilir. Bu nedenle sadece bakışlara dayanarak bir kişiyi psikopat olarak tanımlamak oldukça yanıltıcıdır.

Psikopat mı, Antisosyal Kişilik Bozukluğu mu?

Uzmanlar, ‘psikopat’ kelimesinin tıbbi değil daha çok popüler kültür temelli bir terim olduğuna dikkat çekiyor. Klinik tanımlarda daha doğru terim Antisosyal Kişilik Bozukluğu (ASPD) olarak geçiyor.

Ruh sağlığı uzmanları, psikopatiyi teşhis ederken yalnızca gözlem ya da sezgilere değil aynı zamanda bilimsel ölçütlere ve testlere başvurur. Bunlardan en bilineni Hare Psikopati Kontrol Listesi – Revize (PCL-R) isimli klinik değerlendirme aracıdır.

Psikopatiyle ilişkilendirilen yaygın özellikler şunlardır:

  • Başkalarının acılarını ve duygularını önemsemezler.
  • Sürekli yalan söyleme eğilimindedirler; bu onlar için alışkanlık değil, stratejidir.
  • İlk izlenimde karizmatik olabilirler, bu da manipülasyonu kolaylaştırır.
  • Kendilerini üstün görürler, kuralların üstünde olduklarına inanırlar.
  • Gerçek duygulara erişmekte zorlanırlar genellikle duyguları taklit ederler.
  • Verdikleri zararın farkında olsalar bile bundan dolayı suçluluk duymazlar.
  • Normlara aykırı davranışlar gösterme ve suç işleme oranları yüksektir.
  • Başkalarının kaynaklarından sürekli faydalanma eğilimindedirler.

Gözler Her Şeyi Söylemeyebilir

Gözlerin, kişinin fiziksel ya da duygusal durumlarına dair ipuçları verdiği bilimsel olarak bilinse de psikopati gibi derin ve karmaşık bir ruh sağlığı bozukluğunu yalnızca göz teması ya da bakışlarla anlamaya çalışmak yetersiz ve yanıltıcı olabilir. Psikopati, çok daha kapsamlı bir değerlendirme süreci gerektiren bir durumdur.

Related Posts

Her 10 kadından 1’i risk altında: Endometriozise dikkat!

Her 10 kadından 1’ini etkileyen endometriozis, şiddetli adet ağrıları ve kısırlık gibi sorunlara yol açabiliyor. Uzmanlar, bu belirtilerin göz ardı edilmemesi ve erken müdahale için doktora başvurulması gerektiği konusunda uyarıyor.

Sağlığınız tehlikede olabilir: Klima kullanırken bunlara dikkat!

Uzmanlar, sıcak havalarda konforlu olabilmek ve verimli çalışabilmek için kullanılan klimaların aynı zamanda insan sağlığı açısından ciddi sorunlara da yol açabildiğini belirtti.

Alzheimer hastalığının ilk belirtisi tatilde ortaya çıkıyor

Tatil genellikle dinlenme, eğlenme ve yenilenme ile ilişkilendirilir. Ancak uzmanlara göre, özellikle Alzheimer ve demansın erken belirtileri tatil dönemlerinde kendini gösterebilir.

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır? 

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır?  Sezaryen doğum, normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda, bebek ve anne sağlığı açısından gerekli bir yöntem olarak tercih edilir.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Unutkanlık nerede hastalığa dönüşür?

Unutkanlık yaşlanmanın parçası olabilir ama demans, bir beyin hastalığıdır. Zihin çözülmeye başladığında ilk işaret, her zaman hafıza değildir. Türkiye’de her 10 yaşlıdan 1’i demanslı. Ancak çoğu hâlâ “yaşlılık bunaması” sanılıyor. Oysa tedavi edilebilir türleri bile var…