Bu müzede zamanda yolculuk mümkün!

2012 yılında merkez Selçuklu İlçe Belediyesi tarafından “Tarihe Vefa Projesi” çerçevesinde restorasyonu tamamlanan 5 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan Sille Şapeli’nde kurulan Zaman Müzesi’nde, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait birçok eser sergileniyor. Civarındaki Osmanlı döneminden kalan mezarlıkla iç içe olan müze, zaman ile ilgili birçok eserle geçmişi günümüze taşıyor. Müzede Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait özel tasarım saatler, Osmanlı paşaları tarafından düzenlenen ruznameler, cep ve masa takvimleri ve resmi dairelerde kullanılan el yazma-baskı takvimler yer alıyor. Ayrıca altın, gümüş köstekli cep saatleri, Roma dönemine ait arkeolojik güneş saati örneği gibi eserlere vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

“TARİHE VEFA PROJESİ” ÇERÇEVESİNDE TEKRAR İHYA EDİLDİ”

Zaman Müzesinin 2012 yılında yapılan restorasyonla birlikte müze haline getirildiğini anlatan Selçuklu Belediyesi Sille Müze Sorumlusu Uzman Arkeolog Sercan Yayla, “İçerisinde bulunduğumuz mekan bir şapel yapısı geçmiş dönemlerde bu şapel yapısına süt kilisesi yani süt şapeli adı verilmekteydi. Eskiden sütü azalan bayanlar bu şapkayla gelir, burada dualar olur daha sonra çocuklarına emzirdikleri sütlerinin arttığına inanırlarmış. Bundan dolayı bu ismi vermişler. 1924 yılına kadar faaliyetlerine devam ediyor, 1924 yılında Mübadele devreye giriyor ve buradaki Hristiyan Türkler Yunanistan’a göç ettiriliyorlar. 1924 yılında buradaki Hristiyan Türkler Yunanistan’a göç ettikten sonra bu şapelin kapılarına kilit vuruluyor. Burası artık definecilerin uğrak noktası haline gelmiş ve burada definecilik faaliyetleri yürütülmüş defineciler tarafından. Uzun bir süre kapalı doğal olaylarından da şapel yapısı etkilenmiş. Şapelin üst örtü sistemi çökmeye başlıyor. Yıllar içerisinde harabe bir yapı haline geliyor. Selçuklu Belediyesi burayı 2012 yılında “Tarihe Vefa Projesi” çerçevesinde tekrar ihya etti. Bu yapıyı tekrar ayağa kaldırdık ve kültürel miras hazinelerimizi kazandırmış olduk” dedi.

​​​​​​​

“TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ TARAFINDAN EN İYİ FİGÜR ÖDÜLÜNE DE LAYIK GÖRÜLDÜ”

Şapel yapısının bir mezarlık alanının tepe noktasında yer aldığını anlatan Uzman Arkeolog Sercan Yayla, “Etrafında Osmanlı dönemine ait eski mezarlar yer almaktadır. Bu Şapel el yapısına ulaşmak için mezarlık alanının içerisinden yürümemiz gerekiyor. Bu mezarlık alanın içerisinden girerken ve mezarlık kapısından içerisinden yürürken eski mezar taşlarını görüyoruz. Doğum, ölüm her şey bir zamanın göstergesi olduğu için burayı zaman müzesi yapma kararını aldık. Yaptığımız araştırmalar neticesinde Türkiye’de zaman konseptini hiçbir müzenin olmadığını gördük. Türkiye’de çeşitli müzelerde saatler var, takvimler var, zaman ölçümü araçları var ama bunların toplandığı bir yerde sergilenen olmadığını gördük ve böylelikle çalışmalarımıza başladık. Türkiye’nin çeşitli illerinden önemli koleksiyonerlerden çok önemli eserler alarak bu müzeyi oluşturduk. Müzemiz 2014 yılında faaliyete girdi ve 2015 yılında Tarihi Kentler Birliği tarafından en iyi figür ödülüne de layık görüldü. 2015 yılından günümüze kadar da burada hizmet veriyoruz” şeklinde konuştu.

​​​​​​​

“Zaman müzesini merak eden insanlar varsa müzemize bekleriz”

Müze içerisindeki ürünleri anlatan üze içerisindeki ürünleri anlatan Yayla, “Müzemizin içerisinde güneş saatleri, usturlap, ruzname, Osmanlı dönemine ait saatleri gibi önemli eserler var. Bu eserler içerisinde de en önemlisi arkamda görmüş olduğunuz usturlaptır. Usturlap yıldız yakalar anlamına gelmektedir. İlk üretim süreci 900’lü yıllarda başlıyor. Mısırlı İslam alimleri tarafından bu gördüğünüz usturlap geliştiriliyor. Bir ölçüm aracı aslında baktığımız zaman bine yakın ölçümü bu alette yapabiliyorlar. Müzemiz 2014 yılından günümüze kadar hizmet vermektedir. Birçok vatandaşımız burayı ziyaret ettikten sonra ülkelerine gittiği şehirlerde arkadaşlarına tavsiye etmektedir. Biz de burayı hala ziyaret etmemiş olan Konyalı vatandaşlarımız varsa ya da şehir dışından, ülke dışından burayı merak eden ya da zaman müzesini merak eden insanlar varsa müzemize bekleriz” diye konuştu.

Related Posts

Eğitim-Bir-Sen’in araştırması zorunlu eğitim süresini yeniden gündeme getirdi: Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor

Eğitim-Bir-Sen’in yaptığı araştırma sonrası zorunlu eğitim süresi yeniden gündeme geldi. Araştırmada liselerde “2+2” olarak adlandırılan 2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı eğitim modeli önerisinin ağırlıklı görüş olarak ön plana çıktığını bildirdi. Muhalefet ve eğitimcilerden “Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor” tepkisi geldi.

Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi? Hakaret içerikli paylaşımlar sonrası soruşturma açıldı! İşte Twitter yapay zeka uygulaması Grok son durum

Sosyal paylaşım ağı X yani eski adıyla Twitter’ın yapay zeka uygulaması Grok’un hakaret içerikli paylaşımları sonrası yargı harekete geçti. Uyulama tarafından verilen uygunsuz içerikli cevaplarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından uygunsuz içeriklerle soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonrasında sosyal medya kullanıcıları başta olmak üzere kamuoyunda “Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi?” sorusu cevabını arıyor. Peki, Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabıyla ilgili detaylar…

İSKİ SU KESİNTİSİ 8 TEMMUZ 2025 || Beykoz ve Başakşehir’de sular ne zaman gelecek?

İSKİ su kesinti bilgileri, 8 Temmuz 2025 Salı günü ilçe ve mahallelerinde kesinti olan vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Beykoz ve Başakşehir’de sular ne zaman gelecek sorusunun yanıtı da paylaşılan listeyle yanıt buldu. İstanbul su kesinti detayları İSKİ resmi internet sitesi üzerinden duyuruluyor. Peki sular ne zaman, saat kaçta gelecek? İşte 8 Temmuz Salı İSKİ su kesintisi olan ilçe ve mahalleler listesi…

4 bin yıllık şehirde 400 etkinlik: Trabzon Kültür Yolu Festivali başladı

4 bin yıllık şehirde 400 etkinlik: Trabzon Kültür Yolu Festivali başladı

BİLSEM ÖĞRETMEN ATAMA SONUÇLARI MEBBİS EKRANI İLE SORGULAMA | BİLSEM ataması yapılan öğretmenlerin ilişik kesme tarihi ne zaman? BİLSEM atama sonuçları nasıl öğrenilir?

BİLSEM öğretmen atama sonuçları MEB duyurusu ile belli oldu. 19-23 Haziran 2025 tarihleri arasında atamalar için tercihlerini yapan adaylar BİLSEM öğretmen atama sonuçlarını MEBBİS ve e- Devlet üzerinden görüntüleyebilecekler. 2025 BİLSEM atama sonuçları, T.C kimlik numarası ve şifreleri ile sorgulanabilecek. Bir sonraki süreçte öğretmenlere atama kararnameleri tebliğ edilerek, görevden ayrılma ve göreve başlama işlemleri atama takviminde belirtilen sürede tamamlanacak. Öğretmenlerin ayrılma ve başlama işlemleri MEBBİS Atama Modülüne işlenecek. Gözler şimdi e-Devlet MEBBİS BİLSEM atama sonucu sorgulama ekranında. Peki, BİLSEM öğretmen ataması yapılanların ilişik kesme tarihi ne zaman? BİLSEM öğretmen atama sonuçları nasıl öğrenilir? İşte, ayrıntılar.

NATO ÜYESİ ÜLKELER 2025 | NATO’ya üye ülkeler hangileri, kaç ülke üye? NATO ne demek, ne zaman kuruldu, açılımı ne? İşte NATO’nun anlamı ve tarihi!

NATO üyesi ülkeler, NATO Zirvesi’nin ardından yeniden kamuoyunun gündemine geldi. Devlet ve hükûmet başkanlarının, ittifakın etkinlikleri ile ilgili kararlar almak için periyodik olarak bir araya geldikleri NATO Zirvesi, NATO üyesi olmayan ülkelerle ortaklıklar kurmak için kullanılır. Toplam 32 üyeden oluşan NATO 4 Nisan 1949 tarihinde kuruldu. Mart 2024 itibarıyla Bosna-Hersek, Gürcistan ve Ukrayna NATO’ya üyelik isteklerini resmen bildirdi. Türkiye’nin 1952 yılında dahil olduğu NATO, belirli maddeleri işleyişe koyarak üyelerinin bazı haklarını garanti altına almıştır. Peki, NATO’ya hangi ülkeler üye, NATO üyesi kaç ülke var, NATO ne demek? İşte, NATO’nun anlamı ve tarihi hakkında bilgiler.