Eğitim-Bir-Sen’in araştırması zorunlu eğitim süresini yeniden gündeme getirdi: Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor

Zorunlu Eğitim Süresi Tartışmaları Yeniden Alevlendi

Sendika bünyesinde gerçekleştirilen araştırma, zorunlu eğitim süresi konusunu tekrar gündeme getirdi. Liselerde uygulanması önerilen “2+2” modeli, 2 yıl zorunlu ve 2 yıl isteğe bağlı eğitimi içeriyor. Bu öneri, genel olarak olumlu karşılandı ancak muhalefet ve eğitimcilerden eleştiriler de yükseldi.

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın açıklamasına göre, 36 binden fazla katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmada, 2 yıl zorunlu ve 2 yıl isteğe bağlı eğitim modelinin destek gördüğü ortaya çıktı. Araştırmaya katılan öğretmenlerin %93.8’i, okul yöneticilerinin %97.1’i, öğrencilerin %78.5’i ve velilerin %78.8’i mevcut 12 yıllık zorunlu eğitim süresinin kısaltılması gerektiğini belirtti.

‘Çocuklar Ucuz İş Gücü Değil!’

Zorunlu eğitim konusundaki tartışmalara CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka da katılarak, sosyal medya üzerinden çocuk işçiliği konusundaki endişelerini dile getirdi. Nazlıaka, çocukların ucuz iş gücü olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, eğitimin önemine dikkat çekti ve piyasacı anlayışa karşı mücadele edeceklerini belirtti.

‘Sorun Nitelikle İlgili’

Eğitimci Özgür Bozdoğan ise zorunlu eğitim süresinin kısaltılmasının asıl meselesinin nitelikle, içerikle, okullaşma politikası ve yükseköğretime geçişle ilgili olduğunu belirtti. Bozdoğan, zorunlu eğitim süresinin kısaltılmasının asıl amacının, sermayenin ucuz iş gücü ihtiyacını karşılamak olduğunu savundu.

Related Posts

Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi? Hakaret içerikli paylaşımlar sonrası soruşturma açıldı! İşte Twitter yapay zeka uygulaması Grok son durum

Sosyal paylaşım ağı X yani eski adıyla Twitter’ın yapay zeka uygulaması Grok’un hakaret içerikli paylaşımları sonrası yargı harekete geçti. Uyulama tarafından verilen uygunsuz içerikli cevaplarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından uygunsuz içeriklerle soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonrasında sosyal medya kullanıcıları başta olmak üzere kamuoyunda “Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi?” sorusu cevabını arıyor. Peki, Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabıyla ilgili detaylar…

İSKİ SU KESİNTİSİ 8 TEMMUZ 2025 || Beykoz ve Başakşehir’de sular ne zaman gelecek?

İSKİ su kesinti bilgileri, 8 Temmuz 2025 Salı günü ilçe ve mahallelerinde kesinti olan vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Beykoz ve Başakşehir’de sular ne zaman gelecek sorusunun yanıtı da paylaşılan listeyle yanıt buldu. İstanbul su kesinti detayları İSKİ resmi internet sitesi üzerinden duyuruluyor. Peki sular ne zaman, saat kaçta gelecek? İşte 8 Temmuz Salı İSKİ su kesintisi olan ilçe ve mahalleler listesi…

4 bin yıllık şehirde 400 etkinlik: Trabzon Kültür Yolu Festivali başladı

4 bin yıllık şehirde 400 etkinlik: Trabzon Kültür Yolu Festivali başladı

BİLSEM ÖĞRETMEN ATAMA SONUÇLARI MEBBİS EKRANI İLE SORGULAMA | BİLSEM ataması yapılan öğretmenlerin ilişik kesme tarihi ne zaman? BİLSEM atama sonuçları nasıl öğrenilir?

BİLSEM öğretmen atama sonuçları MEB duyurusu ile belli oldu. 19-23 Haziran 2025 tarihleri arasında atamalar için tercihlerini yapan adaylar BİLSEM öğretmen atama sonuçlarını MEBBİS ve e- Devlet üzerinden görüntüleyebilecekler. 2025 BİLSEM atama sonuçları, T.C kimlik numarası ve şifreleri ile sorgulanabilecek. Bir sonraki süreçte öğretmenlere atama kararnameleri tebliğ edilerek, görevden ayrılma ve göreve başlama işlemleri atama takviminde belirtilen sürede tamamlanacak. Öğretmenlerin ayrılma ve başlama işlemleri MEBBİS Atama Modülüne işlenecek. Gözler şimdi e-Devlet MEBBİS BİLSEM atama sonucu sorgulama ekranında. Peki, BİLSEM öğretmen ataması yapılanların ilişik kesme tarihi ne zaman? BİLSEM öğretmen atama sonuçları nasıl öğrenilir? İşte, ayrıntılar.

NATO ÜYESİ ÜLKELER 2025 | NATO’ya üye ülkeler hangileri, kaç ülke üye? NATO ne demek, ne zaman kuruldu, açılımı ne? İşte NATO’nun anlamı ve tarihi!

NATO üyesi ülkeler, NATO Zirvesi’nin ardından yeniden kamuoyunun gündemine geldi. Devlet ve hükûmet başkanlarının, ittifakın etkinlikleri ile ilgili kararlar almak için periyodik olarak bir araya geldikleri NATO Zirvesi, NATO üyesi olmayan ülkelerle ortaklıklar kurmak için kullanılır. Toplam 32 üyeden oluşan NATO 4 Nisan 1949 tarihinde kuruldu. Mart 2024 itibarıyla Bosna-Hersek, Gürcistan ve Ukrayna NATO’ya üyelik isteklerini resmen bildirdi. Türkiye’nin 1952 yılında dahil olduğu NATO, belirli maddeleri işleyişe koyarak üyelerinin bazı haklarını garanti altına almıştır. Peki, NATO’ya hangi ülkeler üye, NATO üyesi kaç ülke var, NATO ne demek? İşte, NATO’nun anlamı ve tarihi hakkında bilgiler.

İstanbul’da bu hafta birçok etkinlik sanatseverlerle buluşacak

İstanbul’da bu hafta birçok etkinlik sanatseverlerle buluşacak