Enflasyon sepeti gerçekleri yansıtmıyor; resmî rakamlar ile günlük yaşam arasındaki fark dikkat çekiyor

Enflasyon Sepeti ve Gerçekler Arasındaki Fark!

Enflasyon sepeti, günlük yaşamın gerçeklerinden çok uzakta olduğunu resmi rakamlarla ortaya koyuyor. Bu sepet, dar gelirli vatandaşların gerçek yaşam koşullarını yansıtmaktan uzak ve genellikle orta gelir grubu üzerinden hesaplanıyor. TÜİK tarafından oluşturulan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), çeşitli gelir seviyelerine hitap etmekte yetersiz kalıyor ve bu durum kurum hakkında tartışmaları beraberinde getiriyor. Enflasyon sepeti, gelir eşitsizliklerinin artışını yansıtmıyor.

Gündelikçi Ücretleri Enflasyonu Daha Fazla Etkiliyor

BirGün’ün aktardığına göre, enflasyon sepetinde az yer kaplayan ürünlerdeki yüksek fiyat artışları, tüketicilerin bütçelerine beklenenden daha fazla zorluk yaşatıyor. Ancak bu zorluk, enflasyon rakamlarına pek yansımıyor. Örneğin, gündelikçi ücretlerin sepet içindeki payı, patates, şeker, pirinç ve kuru baklagillere göre daha fazla etki gösteriyor.

Kira ve Benzin Ağırlığı

Geçen yıl, TÜFE içinde benzinli araçlar yüzde 7,08 oranında ağırlık taşırken, kira yüzde 5,06 ile yer aldı. Kiradaki artışlar, yıllık yüzde 44,4 olarak açıklanan enflasyonu katladı. Aralık ayında, bir önceki yıla göre kira fiyatlarında yüzde 105,82 artış yaşandığı belirlendi.

Temel Gıda Ürünlerinde Yetersiz Ağırlık

Temel bir gıda maddesi olan yumurtanın enflasyon sepetindeki ağırlığı sadece yüzde 0,68. TÜİK’in son verilerine göre, yumurtanın fiyatı bir yılda yüzde 39,51 arttı. Bu durum, dar gelirlilerin günlük hayatta hissettiği enflasyon farkını ve TÜİK’in açıkladığı oranlar arasındaki uçurumu gözler önüne seriyor.

Yeniden Değerleme Oranı Tartışmaları

1 Ocak itibarıyla gerçekleşen yeniden değerleme oranındaki artış, birçok ürünün fiyatına yansıdı ve zam olarak hissedildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları, hükümetin fiyat artışlarını enflasyonu daha düşük göstermek için manipüle ettiği eleştirilerini beraberinde getirdi. 2025 yılı için sepet ağırlıklarının Şubat ayında açıklanması bekleniyor.


Şans ve Ruh Burcunuzu Biliyor musunuz? | ‘Kısmet ve Niyet’in yazarı Hakan Kırkoğlu anlatıyor

Related Posts

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …

1.5 milyonun altındaki modeller açıklandı: İşte en ucuz sıfır araçlar listesi; Togg, Fiat, Renault, Hyundai, Opel, BYD, Kia otomobil fiyatları

Türkiye otomobil pazarında sıfır araçlara olan ilgi artmaya devam ediyor. Güncel fiyatlar doğrultusunda hazırlanan listeye göre, çeşitli marka ve modeller hâlâ 1.5 milyon TL’nin altında satışa sunuluyor. Fiat, Hyundai, Opel, Citroën ve Renault gibi …

Kavurucu sıcakların altında hasat başladı: Bu lezzet 90 liraya satın alınabiliyor

Lezzeti ve içerdiği selenyum oranıyla dünyada ün kazanan Taşköprü sarımsağının tarlalardan toplanması için yoğun mesai harcanıyor. Kastamonu’da 5 bin ailenin geçim kaynağı olan Taşköprü sarımsağı, bu yıl yaklaşık 25 bin dekar alanda yetiştirilirken …

Rusya’nın en büyük bankası 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.

Türkiye’nin gıda devi iflasın eşiğinde

Türkiye genelinde 4 deposuyla faaliyet gösteren ve dünyanın birçok ülkesine meyve-sebze ihracatı gerçekleştiren Asya Fresh, yaşadığı mali sorunların ardından konkordato ilan etti.

Sosyal yardım programlarının aylık ödemeleri artırıldı

Bakan Göktaş, Evde Bakım Yardımı’nın 11 bin 702 liraya, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesinin 8 bin 198 liraya, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalamasının da 13 bin 96 liraya yükseldiğini bildirdi.