Havaalanına yakın yaşayanlar dikkat: Uçak gürültüsü kalbinizi tehdit ediyor

Uçak Gürültüsü Kalp Krizi Riskini Artırabilir

Bir araştırmaya göre, uçak gürültüsüne maruz kalmak, kalp krizi geçirme olasılığını artırabilir.

University College London (UCL) araştırmacıları, havaalanlarına yakın yaşayan ve uçakların kalkış ve iniş gürültüsüne maruz kalan kişilerin kalp sağlığı açısından daha büyük bir risk altında olabileceğini tespit etti.

Araştırma ekibi, bu durumun kalp krizine, yaşamı tehdit eden anormal kalp ritimlerine ve felçlere yol açabileceğini belirtti.

Journal of the American College of Cardiology dergisinde yayımlanan çalışmada, Heathrow, Gatwick, Birmingham veya Manchester havaalanlarına yakın bölgelerde yaşayan 3 bin 635 kişinin kalp görüntüleme verileri incelendi.

KAN POMPLAMA İŞLEVİNİN VERİMİ DÜŞÜYOR

Yüksek uçak gürültüsüne maruz kalan kişilerin kalpleri, daha düşük uçak gürültüsü alanlarında yaşayan kişilerin kalpleriyle karşılaştırıldı.

Yüksek gürültüye maruz kalanların kalp kaslarının daha sert ve kalın olduğu, bu kasların daha az esneyip büzülebildiği ve vücudun kan pompalama işlevini daha az verimli gerçekleştirdiği görüldü.

Bu durum özellikle gece saatlerinde uçak gürültüsüne maruz kalan kişiler için daha belirgindi.

Araştırmacılar bunun, uykunun bozulması ve insanların genellikle gece evde bulunması nedeniyle uçak gürültüsüne daha fazla maruz kalmalarından kaynaklanabileceğini düşünüyor.

Uçak gürültüsüne maruz kalmayan kişilerin ayrı bir analizinde, bu tür kalp anormalliklerinin, bu anormalliklere sahip olmayanlara kıyasla kalp krizi, yaşamı tehdit eden kalp ritimleri veya felç gibi olayların riskini dört katına kadar artırabileceği belirlendi.

UCL Kardiyovasküler Bilimler Enstitüsü’nden ve Royal Free Hastanesi’nde kardiyolog olan kıdemli yazar Dr. Gaby Captur, şunları söyledi:

“Çalışmamız gözlemsel bir çalışma olduğu için uçak gürültüsü seviyelerinin yüksek olmasının kalp yapısındaki ve işlevindeki bu farklılıklara kesin olarak neden olduğunu söyleyemeyiz. Ancak bulgularımız, uçak gürültüsünün kalp sağlığını ve genel sağlığımızı olumsuz etkileyebileceğine dair artan kanıtlar arasında yer alıyor. Hükümet ve endüstrinin uçak gürültüsüne maruz kalmamızı azaltmak ve bunun havaalanlarına veya uçuş güzergahlarına yakın yaşayan milyonlarca insan üzerindeki etkisini hafifletmek için ortak çaba göstermesi gerekiyor.”

Related Posts

Sağlığınız tehlikede olabilir: Klima kullanırken bunlara dikkat!

Uzmanlar, sıcak havalarda konforlu olabilmek ve verimli çalışabilmek için kullanılan klimaların aynı zamanda insan sağlığı açısından ciddi sorunlara da yol açabildiğini belirtti.

Alzheimer hastalığının ilk belirtisi tatilde ortaya çıkıyor

Tatil genellikle dinlenme, eğlenme ve yenilenme ile ilişkilendirilir. Ancak uzmanlara göre, özellikle Alzheimer ve demansın erken belirtileri tatil dönemlerinde kendini gösterebilir.

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır? 

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır?  Sezaryen doğum, normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda, bebek ve anne sağlığı açısından gerekli bir yöntem olarak tercih edilir.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Unutkanlık nerede hastalığa dönüşür?

Unutkanlık yaşlanmanın parçası olabilir ama demans, bir beyin hastalığıdır. Zihin çözülmeye başladığında ilk işaret, her zaman hafıza değildir. Türkiye’de her 10 yaşlıdan 1’i demanslı. Ancak çoğu hâlâ “yaşlılık bunaması” sanılıyor. Oysa tedavi edilebilir türleri bile var…

Prof. Dr. Adnan Kara: Osseoıntegrasyon sayesinde amputasyon hastalarında doğal yürüyüş mümkün

Prof. Dr. Adnan Kara: Osseoıntegrasyon sayesinde amputasyon hastalarında doğal yürüyüş mümkün