İlk kez laboratuvarda üretildi… Ağrı tedavisinde devrim niteliğinde adım

Yapay Sinir Devreleri Ağrı Tedavisinde Yeni Bir Dönem Başlatıyor!

Psikiyatri ve davranış bilimleri alanında öğretim üyesi Sergiu Pasca liderliğindeki araştırma ekibi, ağrı iletim yolunu taklit eden “duyusal assembloid” adlı minyatür bir sistem geliştirdi. Bu yapay sistem sayesinde vücudun deriden beyne kadar olan karmaşık ağrı iletim süreci daha yakından incelenebiliyor.

Elektriksel sinyallerin sinir yolu boyunca nasıl ilerlediğini gözlemleyen araştırmacılar, acı hissinin nasıl iletildiği hakkında önemli bilgilere ulaştı. Bu sayede sinir devrelerinin invazif olmayan bir şekilde modellemesi yapılarak hayvanlar üzerinde acı verici deneyler yapılmadan da sinir devrelerinin çalışma prensipleri daha iyi anlaşılabiliyor.

Yapay sinir devreleri acı hissetmese de, insan beyninde acı sinyallerini başarılı bir şekilde iletebiliyor. Bu sayede kişiselleştirilmiş ağrı tedavileri ve yeni nesil ağrı kesicilerin geliştirilmesi için yeni kapılar aralanıyor.

Aynı zamanda bu model, sinir yaralanmaları üzerinde yapılan çalışmalara olanak sağlarken, kronik ağrı çeken insanların durumunun anlaşılmasına da katkı sağlayabilir.

Çalışmada bulunmayan Dr. Vivianne Tawfik, “Ağrı önemli bir sağlık sorunudur. Tedavi edilmediğinde hastalarla başa çıkmak oldukça zordur,” diyerek bu tür inovatif çalışmaların ağrı tedavisinde önemli bir boşluğu doldurabileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Sağlığınız tehlikede olabilir: Klima kullanırken bunlara dikkat!

Uzmanlar, sıcak havalarda konforlu olabilmek ve verimli çalışabilmek için kullanılan klimaların aynı zamanda insan sağlığı açısından ciddi sorunlara da yol açabildiğini belirtti.

Alzheimer hastalığının ilk belirtisi tatilde ortaya çıkıyor

Tatil genellikle dinlenme, eğlenme ve yenilenme ile ilişkilendirilir. Ancak uzmanlara göre, özellikle Alzheimer ve demansın erken belirtileri tatil dönemlerinde kendini gösterebilir.

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır? 

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır?  Sezaryen doğum, normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda, bebek ve anne sağlığı açısından gerekli bir yöntem olarak tercih edilir.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Unutkanlık nerede hastalığa dönüşür?

Unutkanlık yaşlanmanın parçası olabilir ama demans, bir beyin hastalığıdır. Zihin çözülmeye başladığında ilk işaret, her zaman hafıza değildir. Türkiye’de her 10 yaşlıdan 1’i demanslı. Ancak çoğu hâlâ “yaşlılık bunaması” sanılıyor. Oysa tedavi edilebilir türleri bile var…

Prof. Dr. Adnan Kara: Osseoıntegrasyon sayesinde amputasyon hastalarında doğal yürüyüş mümkün

Prof. Dr. Adnan Kara: Osseoıntegrasyon sayesinde amputasyon hastalarında doğal yürüyüş mümkün