İnşaat malzemesi üretimi arttı ancak inşaat işleri sert düştü

İnşaat Malzemesi Sanayisi Nisanda Yükselişe Geçti

Geçen yılın aynı dönemine göre inşaat malzemesi sanayisinin üretimi, nisan ayında yüzde 15,3 arttı. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan aylık sektör raporu, haziran sonuçlarıyla açıklandı.

Bu rapora göre, ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 1,4 azalan inşaat malzemesi sanayisi üretimi nisanda yüzde 15,3 artış gösterdi. Bu yükselişte normal çalışma günlerinin etkisi büyük oldu.

Nisanda, 21 alt sektörde üretim artışı yaşanırken, 2 alt sektörde düşüş görüldü. En yüksek artış yüzde 42,5 ile inşaat amaçlı alçı ürünlerinde gerçekleşirken, plastik inşaat malzemeleri yüzde 28,5 ve çimento yüzde 27 artışla sıralamayı takip etti.

Isıtma ve soğutma sistemleri, metalden kapı ve pencere ürünleri, yalıtımlı kablolar, demir çelik malzemeler, mermer ve granit, ahşap ürünleri, hazır beton gibi alt sektörlerde de çift haneli artışlar görüldü.

Seramik kaplama malzemeleri, metal yapı parçaları, parke döşemeler, inşaat camları, beton ürünleri gibi sektörlerde de artışlar yaşandı. Ancak, seramik sağlık gereçleri ve kilit donanım eşyaları alt sektörlerinde üretim kayıpları yaşandı.

Deprem Bölgesindeki İnşaat Harcamaları Yükselişte

2023 ve 2024’te genel ekonomiden daha hızlı büyüyen inşaat sektörü, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,3 büyüme kaydetti. Deprem bölgesindeki inşaat faaliyetleri sektör performansını olumlu etkiledi. Bu ivmenin yılın ikinci yarısında da devam etmesi bekleniyor.

Deprem bölgesinde bulunan 13 ilde toplam 250 bin 636 bağımsız bölüm inşa edilirken, 2023 Nisan-2025 Haziran döneminde inşaat faaliyetleri için 1,15 trilyon lira harcandı. Bu rakam, yıkım, güçlendirme ve diğer alt faaliyetlerle birlikte 1,5 trilyon liraya ulaştı.

Yıl sonuna kadar tüm bağımsız bölümlerin tamamlanması ve ekstra 202 bin 366 bağımsız bölümün bitirilmesi hedeflenirken, bunların yaklaşık 165 bini konutlardan oluşuyor.

İnşaat İşleri ve Siparişler Geriledi

Haziranda mevcut inşaat işleri sert bir şekilde geriledi ancak muhtemel faiz indirimlerinin işleri olumlu etkilemesi bekleniyor. İlk üç aylık gerileme sonrasında mayısta artan yeni iş siparişleri haziranda bir önceki aya göre 1,8 puan düştü.

Related Posts

Ünlü perakende zinciri iflasın eşiğinde

Ünlü perakende zinciri Talipsan ve bağlı iki şirketi finansal darboğaz nedeniyle konkordato sürecine girdi. Ayakkabı, çanta ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren şirketlere üç aylık iflas koruma verildi.

Son dakika|Sigaraya zam geldi!

Temmuz ayında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarının artırılmasının ardından sigara gruplarında fiyat artışları arka arkaya gelmeye devam ediyor. Son olarak, Imperial Tobacco grubuna ait markalara da zam geldi. EN PAHALI ÜRÜN 91 TL’YE YÜKSELDİ Yeni …

Borsa İstanbul haftaya düşüşle başladı, bankacılık hisselerinde sert düşüş

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yeni haftaya düşüşle başladı. Geçtiğimiz Cuma günü %0,46 değer kazanan BIST 100, haftayı 10.275,75 puandan kapatmıştı. Ancak yeni haftada küresel piyasalardaki belirsizlikler ve yatırımcı temkinliliği satışların …

Trump tarih verdi: Ticaret savaşı sona mı eriyor?

ABD Başkanı Donald Trump, 9 Temmuz’a kadar birçok ülkeyle tarifeler konusunda anlaşmış olacaklarını belirtti.

Borsada haftanın en çok kazandıran ve kaybettiren hisseleri belli oldu

Borsada haftanın en çok kazandıran ve kaybettiren hisseleri belli oldu

Sigaraya 5 TL zam geldi: En düşük ve en pahalı sigara ne kadar?

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sosyal medya hesabından sigaraya 5 TL zam yapıldığını açıkladı. Dündar, paylaşımında JTI sigara grubuna ilk zammın yapıldığını duyurdu.