İş dünyası kredi kısıtlamalarının gözden geçirilmesini istiyor

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Enflasyon ve KOBİ Finansman Sorununu Değerlendirdi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, enflasyon ile KOBİ’lerin finansman sorununa ilişkin değerlemelerde bulundu.

Avdagiç, ocak ayı meclisinde yaptığı konuşmada, taze meyve-sebze fiyatları ile hizmet enflasyonundaki yıllık artışların manşet enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Bu yılın enflasyonla mücadelede kazanıldığı bir yıl olmasını dileyen Avdagiç, “Ancak iki önemli konu var. Taze meyve-sebze fiyatları aralıkta yüzde 1,65 düşmesine rağmen yıllık fiyat artışının yüzde 70’e dayanması dikkat çekicidir. Aynı şekilde, kira artışının önemli bir etken olduğu hizmet enflasyonunda yıllık artış oranı yüzde 66 ile manşet enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleşti.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Avdagiç, Türkiye’nin tarımsal üretimi artırarak ve gıda fiyatlarında sürdürülebilir istikrarı sağlamak zorunda olduğunu vurgulayarak, “Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, 2024 yılında dünya gıda fiyatları yüzde 2 düşerken, Türkiye’nin gıda enflasyonunun yüzde 70’lerde kalmasının, geçerli bir izahı olamayacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

KREDİ ÇAĞRISI

İTO Başkanı Avdagiç, enflasyonla mücadelede önemsedikleri diğer bir konunun ise kredi piyasasına yönelik makro ihtiyati kısıtlamaların gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yüksek kredi maliyetlerinin enflasyonist etkisine dikkat çeken Avdagiç, “Selektif bazda yeniden gözden geçirilmesinin bu süreçte önemli bir işlev göreceğine inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Avdagiç, özellikle üretim, yatırım ve ihracata yönelik kredilerin ticari krediler içinde ayrı bir kategoride değerlendirilmesini talep etti. Ayrıca maliyetleri düşürecek düzenlemelerin de gerekliliğine işaret etti.

(EKONOMİ SERVİSİ)

Related Posts

Volkswagen yön değiştiriyor: Aynı hatayı bir daha yapmayacağız araba telefon değildir

Mindt, direksiyondaki fiziksel düğmelerin, dokunsal geri bildirim eksikliği nedeniyle sıklıkla eleştirilen önceki dokunmatik yüzeylerin yerini alacağını vurguladı. Mindt, “Artık tahmin yok geri bildirim ortada, gerçek ve insanlar onu seviyor. Dürüst …

İsrail-İran gerilimi petrol fiyatlarını uçurdu: Akaryakıtta yüzde 75’lik artış…

İsrail’in İran’a düzenlediği saldırının ardından küresel petrol piyasalarında büyük şok yaşandı. Ortadoğu’daki artan gerilim, enerji fiyatlarında domino etkisi yaratırken Türkiye’de akaryakıt zamları kapıda bekliyor. Peki akaryakıt fiyatları hangi seviyelere yükselebilir? Petrol krizi yurttaşın cebini nasıl etkiler? İşte ayrıntılar…

Piyasalarda saldırı depremi: Altın ve petrol fiyatları uçtu!

İsrail’in İran’a başlattığı saldırıların ardından ons altın 3 bin 430 dolara fırlarken, gram altın 4 bin 380 TL’yi aşarak tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Petrol fiyatları da, saldırının ardından yüzde 7,40 artışla 74,49 dolara çıktı.

Cep telefonu ithalatında yeniden artış; 4 ayda 1,9 milyon’a ulaştı

Cep telefonu ithalatında yeniden artış; 4 ayda 1,9 milyon’a ulaştı

Komisyonlar arttı, kredi kartıyla alışveriş artık daha pahalı

Bankalar POS cihazlarına uygulanan komisyon oranını yüzde 4’e kadar yükseltirken, bu durum esnaf ve tüketici arasında kriz yaşanmasına neden oldu. Yaşanan komisyon artışını fiyat etiketine yansıtan esnaflar, pahalı fiyatlardan şikayet eden müşteriler ile karşı karşıya geliyor.

Borsada ticaret umudu endeksleri uçurdu

New York borsası, ABD ile Çin arasında Londra’da devam eden ticaret görüşmelerinin yarattığı iyimser atmosferle haftanın ilk işlem gününe yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,05 artarak 42.786,19 puana ulaştı. Teknoloji ağırlıklı …