İslam Memiş ezberleri bozdu! Yatırımdaki yeni gözdeyi açıkladı

İslam Memiş: 2030’da Dolar ve Euronun Yerini Çin Yuanı ve Rus Rublesi Alabilir

İslam Memiş, 2030 yılına kadar dolar ve euronun yerini Çin yuanı ile Rus rublesi alabileceğini belirtti. Bu öngörüsünü Çin’in küresel ticaretteki yükselişi ve Rusya’nın tarım ile enerji alanındaki stratejik hamlelerine dayandırdı. Özellikle Çin’in yapay zeka ve otomotiv sektöründeki ilerlemesi, bu dönüşümün temel dinamiklerinden biri olarak gösterdi.

Altın ve gümüşün Türkiye’de yatırımcılar arasında geleneksel olarak tercih edildiğini belirten Memiş, platin ve paladyum gibi alternatif değerli metallere yönelmenin zamanının geldiğini söyledi. Nisan ayında bu metallerin ciddi anlamda düşük kaldığını vurgulayan Memiş, yatırım sepetlerinin çeşitlendirilmesi gerektiğini savundu.

İslam Memiş’in konuşması şöyle:

Dünyada 200’den fazla Merkez Bankası var ve 200’den fazla para birimi var. Türkiye’deki yatırımlara baktığımız zaman bankadaki mevduatlara veya cebimizdeki paraya baktığımız zaman ya dolar ya euro biliniyor. Bu ezberlerin artık yavaş yavaş bozulması gerekiyor. Ben daha objektif değerlendiriyorum ve geleceği planlıyorum. 2030 yılını planlıyorum ve 2030 yılında dolar ve euronun yerini Çin yuanı ve Rus rublesinin alacağını tahmin ediyorum. Eğer geleceği satın almak istiyorsanız ki dünyadaki ticari pastadan en fazla Çin pay alacak. Herkes görüyor ama kabullenmesi biraz zor sanırım trafikte gördüğünüz araçların 10 tanesi 3 tanesi Çin arabası değil mi? Gözünüzün gördüğü ürünlerin %90’ı Çin malı değil mi? Dolayısıyla için gümbür gümbür geliyor. Özellikle yapay zeka teknolojisinde geliyor o yüzden bence artık dolarları bir noktada atmanın zamanı geldi. Artık Çin yuanı zamanı artık devir dolar devri değil. Yine kağıt paraları seviyorsanız bir farkındalık yaratmak istiyorsanız kendinizde geleceği satın almak istiyorsanız Rus rublesine bakın. Her ne kadar savaşta olsa da her ne kadar ambargolar olsa da Rusya’nın topraklarının ve Rusya’nın yerli ve milli üretimlerini yerinde görmeyen, tespitini yapamayan geleceğe bence hamle yapamaz. Gelecek için risk alamaz o yüzden bir bakmak lazım Rusya gelecekle ilgili neler yapıyor. Bir tane örnek verebilirim bütün Kafkas ülkelerinde tarım arazileri satın alıyor. Kendi arazileri muhteşem zaten ve doğalgaz yeraltı kaynakları zengin ve burada muhteşem bir şekilde dışa bağımlılığı azaltmak suretiyle kendi gıdalarını sebze meyvelerini üretmek için muhteşem devasa böyle tarım arazileriyle seralar yapıyor.

Değerli Metallerde Sürpriz Adaylar

Bugüne kadar geleneksel yatırımcı araçlarımız var değil mi altın ve gümüş değerli metaller tarafında hep Türkiye’de klişe klasik altın ve gümüş ezberleri bozalım mı? Bence bozalım bakın platin ve paladyum gibi emtialar var. Paladyum ve platin yani nisan ayında kamuoyunda birçok yatırımcıya yalvardım sanki benim parammış gibi bakın 3.500 dolar altın ons fiyatı var. Platin ve paladyum çok düşük kaldı, gümüş çok düşük kaldı neden ısrarla altın diyorsunuz. Eğer kazanmak istiyorsanız bir şey zirveyi görmüşse onun arkasından gidip sürekli takip etmekten ziyade sepetinizdeki değerli metalleri çeşitlendirmelisiniz. Platin ve paladyum neden almayayım gelecek için neden planlama yapmayayım?

Related Posts

Çiftçiye 135 milyar TL’lik dev ödeme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ziraat Bankası 4. Tarım Ekosistemi Buluşması’nda, “Nisan ayında son 30 yılın en düşük sıcaklıkları kaydedildi. Kimi yerlerde eksi 17’yi gören sıcaklık düşüşleriyle karşılaştık. Zirai don olayından 34 ilimiz büyük …

Küresel piyasalar ve yurtiçinde kritik süreç: Veriler bu hafta açıklanacak…

Haftanın son işlem gününde ABD piyasalarında tüm zamanların en yüksek seviyelerini gören Nasdaq endeksi geçen yıl aralık ayındaki, S&P 500 endeksi de bu yıl şubat ayındaki kapanış rekorlarını tazeledi.

Almanya Türkiye’yi yine kıskandı: Kiralara 2029’a kadar zam yok!

Almanya’da Federal Meclis (Bundestag), artan faizlerle konut satın alınabilirliği krizi ve ülkenin en büyük şehirlerindeki hızla artan kiralar karşısında “Kira Kontrol Yasasının” (Mietpreisbremse) uzatılmasını onayladı.

İstanbul’daki havalimanlarında milyonluk yükseliş! 5 ayda 50 milyona yaklaştı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden derlenen bilgilere göre, İstanbul Havalimanı’nı 2025 yılının ilk 5 ayında 31 milyon 898 bin 425 yolcu kullandı. Bu yolculardan 6 milyon 386 bin 510’u iç, 25 milyon 511 …

Bakan Bolat: İran’dan doğal gaz bağlantımızda kesinti olmadı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Yüzyılı’nda İhracat Zirvesi programı kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bolat, Orta Doğu’da İran ile İsrail arasındaki çatışmalar sonrası ateşkese dair gelişmeleri değerlendirdi.

VİOP’ta endeks kontratı yükselişte! Tüm gözler ABD’de (26 Haziran 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen haziran vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 0,4 azalışla 10.564,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında ise kayıplarının bir kısmını telafi ederek 10.583,00 oldu. Haziran vadeli endeks …