Romatizma hastaları dikkat: Ağrılarınız artabilir

Sibirya kökenli soğuk hava dalgası nedeniyle İstanbul başta olmak üzere yurt genelinde beklenen sıcaklıkların 6-12 derece arasında azalması, ani hava değişimi nedeniyle bakteriyel ve viral enfeksiyonların artmasına yol açabiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Romatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Shirkhan Amikishiyev, soğuk havaların enfeksiyon sıklığını artırarak romatizmal hastalıkların tetiklenmesine yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Romatizmal hastalıkların iltihaplı hastalıklar olduklarını kaydeden Amikishiyev, özellikle romatoid artrit, sistemik lupus eritematozis ve Sjögren Sendromu gibi bağ doku hastalıklarının, bakteriyel veya viral enfeksiyonlar tarafından tetiklenebileceğini vurguladı.

Amikishiyev, “Daha önce romatizmal hastalığı olan ya da hastalık belirtileri henüz çok belirgin olmayan kişilerde, soğuk havalarda sinüzit, bademcik iltihabı, zatürre ve üst solunum yolu gibi bakteriyel enfeksiyonlar veya bağırsak iltihaplanması gibi viral hastalıklar, romatizmal rahatsızlıkları daha şiddetli hale getirebilir” ifadelerini kullandı.

Bu dönemde enfeksiyonlar sonrası düşmeyen ateş, eklem ağrısı ve şişlik, döküntü ya da yüksek iltihap testleri gibi belirtiler yaşayan kişilerin romatoloji polikliniğinde muayene edilmesinin büyük önem taşıdığını aktaran Dr. Amikishiyev, erken tanı ve tedaviyle romatizmal hastalıklarda belirtilerin bastırılabileceğine değindi.

Romatizmal hastalıklarda erken teşhisin öneminden bahseden Amikishiyev, “Romatizmal hastalıkları olup enfeksiyonlar sonrası hastalığı şiddetlenen veya yeni romatizma hastalık bulguları geliştiren kişilerin ayırıcı tanısının hızlıca yapılması ve erken dönem ilk basamak tedavilerin uygulanması, ileride gelişebilecek ciddi hastalık yükünü azaltabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

Sağlığınız tehlikede olabilir: Klima kullanırken bunlara dikkat!

Uzmanlar, sıcak havalarda konforlu olabilmek ve verimli çalışabilmek için kullanılan klimaların aynı zamanda insan sağlığı açısından ciddi sorunlara da yol açabildiğini belirtti.

Alzheimer hastalığının ilk belirtisi tatilde ortaya çıkıyor

Tatil genellikle dinlenme, eğlenme ve yenilenme ile ilişkilendirilir. Ancak uzmanlara göre, özellikle Alzheimer ve demansın erken belirtileri tatil dönemlerinde kendini gösterebilir.

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır? 

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır?  Sezaryen doğum, normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda, bebek ve anne sağlığı açısından gerekli bir yöntem olarak tercih edilir.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Unutkanlık nerede hastalığa dönüşür?

Unutkanlık yaşlanmanın parçası olabilir ama demans, bir beyin hastalığıdır. Zihin çözülmeye başladığında ilk işaret, her zaman hafıza değildir. Türkiye’de her 10 yaşlıdan 1’i demanslı. Ancak çoğu hâlâ “yaşlılık bunaması” sanılıyor. Oysa tedavi edilebilir türleri bile var…

Prof. Dr. Adnan Kara: Osseoıntegrasyon sayesinde amputasyon hastalarında doğal yürüyüş mümkün

Prof. Dr. Adnan Kara: Osseoıntegrasyon sayesinde amputasyon hastalarında doğal yürüyüş mümkün