Rusya Güvenlik Konseyi Bilim Konseyi üyesi Yakovenko: Avrasya güvenlik sistemi tüm ülkelere açık olmalı

Moskova’da Düzenlenen Uluslararası Güvenlik Toplantısında Avrasya Güvenlik Sistemi Tartışıldı

Moskova’da düzenlenen 13. Uluslararası Güvenlik Meselerinden Sorumlu Yüksek Temsilciler Toplantısı kapsamında ‘Dünyanın Dönüşümü: Rusya’dan Bakış’ başlıklı forumun moderatörlüğünü yapan Yakovenko, yeni Avrasya güvenlik sisteminin, Avrasya topluluğunun amaç ve hedeflerini paylaşmaları halinde Batı Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere tüm devletlere açık olması gerektiğini söyledi.

Avrupa’daki mevcut süreçleri analiz eden Yakovenko, NATO’nun bugün itibariyle neredeyse tüm Doğu Avrupa ülkelerinin ve Kuzey Avrupa’nın neredeyse tamamını bünyesine kattığını, Avrupa Birliği’nin (AB) ise Rusya ile askeri çatışmada Kiev rejimini destekleyen askeri bir bloğa dönüştüğünü belirterek, şunları ifade etti:

Rus uzman topluluğunun görüşüne göre, genel olarak bizim için Avrupa güvenliği artık mevcut değil. Ve şu anda yeni bir Avrasya güvenlik mimarisi yaratılması söz konusu. En önemli hedef elbette militarizasyonun önüne geçmek ve tabii ki, örneğin bugün Avrasya sahasını yavaş yavaş militarize etmeye başlayan NATO ülkelerinin politikaları sonucu ortaya çıkabilecek çeşitli tehditleri azaltmaktır. NATO veya Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gibi katı bir örgütlenme olmayacak.

Yakovenko, Avrasya güvenlik sisteminin Avrasya bölgesinde halihazırda var olan yapılara dayanacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu sürece kimler katılabilir? Avrasya güvenliğinin, Batı Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere, Avrasya toplumunun karşı karşıya kalacağı hedef ve amaçları paylaşmaları koşuluyla tüm devletlere açık olması gerektiği gerçeğinden hareket ediyoruz. Avrasya güvenlik sistemine üye devletler arasındaki saldırmazlık anlaşmaları Avrasya güvenliğinin maddi temeli olabilir.

13. Uluslararası Güvenlik Meselerinden Sorumlu Yüksek Temsilciler Toplantısı 27-29 Mayıs tarihlerinde Moskova’da düzenleniyor. Foruma BRICS, ŞİÖ, ASEAN, BDT, Arap Ligi, Afrika Birliği, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü ve diğer uluslararası örgütlere üye 105 ülkeden 129’dan fazla delegasyon katılıyor.

Related Posts

Fosil yakıtların sonu mu geliyor? İşin uzmanları anlatıyor

Afrika, uzun süredir petrol ve doğal gaz rezervleriyle anılan bir kıta olsa da, yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı yatırımlarla dikkatleri üzerine çekti. Forbes dergisinde yayımlanan son rapor, Afrika’nın enerji sektöründe tarihi bir dönüşüm …

İsrail’in saldırısı sonrası çarpıcı analiz: Trump’ın büyük başarısızlığı ortaya çıktı

İsrail ile İran arasında artan gerilimin bir çatışmaya yol açması endişesi gerçeğe dönüştü. İsrail, İran’ın nükleer ve askeri tesislerine saldırı düzenledi. Saldırılarda aralarında İran Genelkurmay Başkanı’nın da olduğu bazı üst düzey askeri …

İsrail’in İran saldırılarının ardından bazı uçuşlar iptal edildi

İsrail’in İran’a saldırılarının ardından Azerbaycan Hava Yollarının Tahran ve Tel Aviv uçuşları iptal edildi.

ABD’den İsrail’in İran’a saldırısına ilişkin açıklama: Bu saldırıda yer almadık, İran bizi hedef almamalı

ABD’den İsrail’in İran’a saldırısına ilişkin açıklama: Bu saldırıda yer almadık, İran bizi hedef almamalı

Hindistan’daki uçak kazasında ölü sayısı korkunç boyutlara ulaştı!

Hindistan polisi, Ahmedabad kentindeki uçak kazasında 290’dan fazla kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Hindistan’da bir yolcu uçağının yerleşim yerine düşmesi sonucu meydana gelen kazada can kaybı artıyor. Son olarak Hindistan polisi, korkunç …

Tarihi KAAN anlaşması dünya basınında: ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin lider konuma gelmesini hedefliyor’

Türkiye’nin Endonezya’ya 5. nesil milli muharip uçak KAAN’ı satacağını duyurması dünya basınında yankı uyandırdı. Uluslararası medya, yerli imkanlarla üretilen KAAN’ın henüz seri üretimi başlamamışken küresel piyasada kritik bir oyuncu haline gelmeye başladığına dikkat çekti. Endonezya’nın KAAN’ı ithal etme kararının başka ülkeleri de hayalet jeti satın almaya teşvik edebileceği öngörülen haberlerde, Türkiye’nin savunma sanayiindeki atılım mercek altına alındı.