Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne işçi ve patronlardan onay çıkmadı

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) 2024’ün Sonuna Ertelendi

Türkiye’nin ekonomik geleceğine yönelik önemli adımlardan biri olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), 2024’te hayata geçmesi planlanırken yapılan revizeyle 2025 yılının son çeyreğine ertelendi.

Türkiye Gazetesi’nden İsa Karakaş, TES’in ekonomik istikrar açısından büyük önem taşıdığını, ancak işçi ve işveren taraflarının bu düzenleme konusunda endişelerinin bulunduğunu belirtiyor.

*OVP/Orta Vadeli Plan çerçevesinde, Otomatik Katılım Sistemi 

(OKS) işveren katkılarıyla birlikte ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürülerek, TES’in oluşturulması planlanıyordu. Ancak bu planın uygulanabilmesi için işçi ve işveren tarafları arasında uzlaşma sağlanması gerekiyor.

Karakaş’a göre, işçiler mevcut prim yüküne ek bir ödeme yapmayı reddederken, işverenler de yüksek prim oranlarını gerekçe göstererek TES düzenlemesine olumsuz yaklaşıyorlar.

Hükümet, bu düzenlemenin ekonomik büyümeyi desteklemesini ve tasarrufların artmasını hedefliyor. Ancak işçi ve işveren arasındaki bu anlaşmazlık, düzenlemenin hayata geçirilmesini zorlaştırıyor.

İsa Karakaş, TES’in 2025 yılının sonunda gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini sorgularken, işçi ve işveren arasındaki anlaşmazlıkların çözülmeden düzenlemenin başarılı bir şekilde uygulanmasının oldukça zor olacağını vurguluyor.

Anlaşma sağlanmadan yapılacak bir düzenlemenin büyük tepkilere neden olabileceği tahmin ediliyor. Bu sebeple TES’in 2025 yılının sonunda uygulanıp uygulanamayacağı konusundaki belirsizlik devam etmektedir.

Related Posts

Yut içinde nefesler tutuldu: Merkez Bankası’nın faiz kararı ne olacak?

Yurt içi tarafta tüm gözler Türkiye Cumhuriyet merkez Bankası’nın faiz kararına çevrildi. TCMB’nin faiz kararı ne olacak? Piyasalar nasıl etkilenecek? İşte detaylar…

Ankara’da yeni su tarifesi: Çok tüketene yüksek tarife

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, il genelindeki su kaynaklarının korunmasını sağlamak amacıyla kademeli su tarifesinde yeniden düzenleme yaptı.

Doğrudan satışta yeni dönem: 30 gün içinde koşulsuz iade hakkı

Ticaret Bakanlığı’nın yeni yönetmelik taslağıyla, doğrudan satışlarda tüketicilere hiçbir gerekçe göstermeden 30 gün içinde cayma hakkı tanınacak.

Volkswagen yön değiştiriyor: Aynı hatayı bir daha yapmayacağız araba telefon değildir

Mindt, direksiyondaki fiziksel düğmelerin, dokunsal geri bildirim eksikliği nedeniyle sıklıkla eleştirilen önceki dokunmatik yüzeylerin yerini alacağını vurguladı. Mindt, “Artık tahmin yok geri bildirim ortada, gerçek ve insanlar onu seviyor. Dürüst …

İsrail-İran gerilimi petrol fiyatlarını uçurdu: Akaryakıtta yüzde 75’lik artış…

İsrail’in İran’a düzenlediği saldırının ardından küresel petrol piyasalarında büyük şok yaşandı. Ortadoğu’daki artan gerilim, enerji fiyatlarında domino etkisi yaratırken Türkiye’de akaryakıt zamları kapıda bekliyor. Peki akaryakıt fiyatları hangi seviyelere yükselebilir? Petrol krizi yurttaşın cebini nasıl etkiler? İşte ayrıntılar…

Piyasalarda saldırı depremi: Altın ve petrol fiyatları uçtu!

İsrail’in İran’a başlattığı saldırıların ardından ons altın 3 bin 430 dolara fırlarken, gram altın 4 bin 380 TL’yi aşarak tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Petrol fiyatları da, saldırının ardından yüzde 7,40 artışla 74,49 dolara çıktı.