Türkiye Adalet Akademisi’nin teşkilat yapısına, görev ve sorumluluklarına ilişkin hazırlanan Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edildi.
ÖZEL BÜTÇELİ AKADEMİ
Bu teklif ile Türkiye Adalet Akademisi’nin kamu tüzel kişiliğine sahip, bilimsel, idari ve mali özerkliği bulunan, özel bütçeli bir kurum olması öngörülüyor. Ayrıca, Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösterecek Akademi’nin idari kapasitesinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
YAPISI DA BELLİ OLDU
Teklifte, Akademi’nin idari birimleri Başkanlık, Başkan ve daire başkanlıkları şeklinde teşkilatlanacak ve Hukuk Araştırmaları Merkezi kurulacak. Bu merkez, hukuk ve adalet alanındaki gelişmeleri takip ederek araştırmalar yapacak, bilimsel yayınlar çıkaracak ve yargı mensuplarının uzmanlaşmasına katkı sağlayacak. Ayrıca, hukuk alanındaki lisansüstü eğitimler için yükseköğretim kurumlarıyla işbirliği yapılacak.
EĞİTİM KURULU KURULACAK
Adalet Akademisi, meslek öncesi ve meslek içi eğitim programlarını yıllık eğitim planları doğrultusunda düzenleyecek. Eğitim Kurulu, 18 kişiden oluşacak ve eğitim programlarını belirleyecek. Bu süreçte, ihtiyaçlar doğrultusunda Adalet Bakanlığı, Hâkimler ve Savcılar Kurulu, yüksek mahkemeler ve hukuk fakülteleri ile işbirliği yapılacak. Ayrıca, adalet hizmeti sunan diğer profesyonellere yönelik hizmet içi eğitimler de düzenlenecek.
5 YIL ZORUNLULUĞU
Meslekte fiilen 5 yılını tamamlamış hakim ve savcılar, Adalet Bakanı tarafından Akademiye atanabilecek veya görevlendirilebilecek. Meslekte 8 yılını tamamlayan hakim ve savcılar ise öğretim elemanı olarak Akademiye atanabilecek. Ayrıca, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri de Akademide öğretim elemanı olarak görevlendirilebilecek.
More Stories
Bingöl’de Otobüs Kazasında 5 Ölü, 38 Yaralı
Şoför direksiyon başında bayıldı: Felaketi yolcu önledi
ABD Donanmasına ait uçak gemisi USS Harry S. Truman, Akdeniz’de ‘Besiktas-M’ adlı ticari yük gemisiyle çarpıştı